Кафисма шестая — Храм Архангела Михаила

Кафисма шестая

Псало́м Дави́ду, в воспомина́ние о суббо́те, 37. #

Го́споди, да не я́ростию Твое́ю обличи́ши мене́, ниже́ гне́вом Твои́м нака́жеши мене́. Я́ко стре́лы Твоя́ унзо́ша во мне́, и утверди́л еси́ на мне́ ру́ку Твою́. Не́сть исцеле́ния в пло́ти мое́й от лица́ гне́ва Твоего́, не́сть ми́ра в косте́х мои́х от лица́ гре́х мои́х. Я́ко беззако́ния моя́ превзыдо́ша главу́ мою́, я́ко бре́мя тя́жкое отяготе́ша на мне́. Возсмерде́ша и согни́ша ра́ны моя́ от лица́ безу́мия моего́. Пострада́х и сляко́хся до конца́, ве́сь де́нь се́туя хожда́х. Я́ко ля́двия моя́ напо́лнишася поруга́ний, и не́сть исцеле́ния в пло́ти мое́й. Озло́блен бы́х и смири́хся до зела́, рыка́х от воздыха́ния се́рдца моего́. Го́споди, пред Тобо́ю все́ жела́ние мое́ и воздыха́ние мое́ от Тебе́ не утаи́ся. Се́рдце мое́ смяте́ся, оста́ви мя́ си́ла моя́, и све́т о́чию мое́ю, и то́й не́сть со мно́ю. Дру́зи мои́ и и́скреннии мои́ пря́мо мне́ прибли́жишася и ста́ша, и бли́жнии мои́ отдале́че мене́ ста́ша и нужда́хуся и́щущии ду́шу мою́, и и́щущии зла́я мне́ глаго́лаху су́етная и льсти́вным ве́сь де́нь поуча́хуся. А́з же я́ко глу́х не слы́шах и я́ко не́м не отверза́яй у́ст свои́х. И бы́х я́ко челове́к не слы́шай и не имы́й во усте́х свои́х обличе́ния. Я́ко на Тя́, Го́споди, упова́х, Ты́ услы́шиши, Го́споди Бо́же мо́й. Я́ко ре́х: да не когда́ пора́дуют ми ся врази́ мои́: и внегда́ подвижа́тися нога́м мои́м, на мя́ велере́чеваша. Я́ко а́з на ра́ны гото́в, и боле́знь моя́ предо мно́ю е́сть вы́ну. Я́ко беззако́ние мое́ а́з возвещу́ и попеку́ся о гресе́ мое́м. Врази́ же мои́ живу́т и укрепи́шася па́че мене́, и умно́жишася ненави́дящии мя́ без пра́вды. Воздаю́щии ми́ зла́я воз блага́я оболга́ху мя́, зане́ гоня́х благосты́ню. Не оста́ви мене́, Го́споди Бо́же мо́й, не отступи́ от мене́. Вонми́ в по́мощь мою́, Го́споди спасе́ния моего́.

В коне́ц, Идифу́му, пе́снь Дави́ду, 38. #

Ре́х: сохраню́ пути́ моя́, е́же не согреша́ти ми́ язы́ком мои́м: положи́х усто́м мои́м храни́ло, внегда́ воста́ти гре́шному предо мно́ю. Онеме́х и смири́хся, и умолча́х от бла́г, и боле́знь моя́ обнови́ся. Согре́яся се́рдце мое́ во мне́, и в поуче́нии мое́м разгори́тся о́гнь. Глаго́лах язы́ком мои́м: скажи́ ми, Го́споди, кончи́ну мою́ и число́ дне́й мои́х, ко́е е́сть? Да разуме́ю, что́ лиша́юся а́з? Се́ пя́ди положи́л еси́ дни́ моя́, и соста́в мо́й я́ко ничто́же пред Тобо́ю, оба́че вся́ческая суета́ вся́к челове́к живы́й. У́бо о́бразом хо́дит челове́к, оба́че всу́е мяте́тся: сокро́вищствует, и не ве́сть, кому́ собере́т я́. И ны́не кто́ терпе́ние мое́, не Госпо́дь ли? И соста́в мо́й от Тебе́ е́сть. От все́х беззако́ний мои́х изба́ви мя́, поноше́ние безу́мному да́л мя́ еси́. Онеме́х и не отверзо́х у́ст мои́х, я́ко Ты́ сотвори́л еси́. Отста́ви от мене́ ра́ны Твоя́: от кре́пости бо руки́ Твоея́ а́з исчезо́х. Во обличе́ниих о беззако́нии наказа́л еси́ челове́ка и иста́ял еси́, я́ко паучи́ну, ду́шу его́: оба́че всу́е вся́к челове́к. Услы́ши моли́тву мою́, Го́споди, и моле́ние мое́ внуши́, сле́з мои́х не премолчи́: я́ко пресе́льник а́з е́смь у Тебе́ и пришле́ц, я́коже вси́ отцы́ мои́. Осла́би ми́, да почи́ю, пре́жде да́же не отыду́, и ктому́ не бу́ду.

В коне́ц, псало́м Дави́ду, 39. #

Терпя́, потерпе́х Го́спода, и вня́т ми́, и услы́ша моли́тву мою́. И возведе́ мя от ро́ва страсте́й, и от бре́ния ти́ны, и поста́ви на ка́мени но́зе мои́, и испра́ви стопы́ моя́, и вложи́ во уста́ моя́ пе́снь но́ву, пе́ние Бо́гу на́шему. У́зрят мно́зи и убоя́тся, и упова́ют на Го́спода. Блаже́н му́ж, ему́же е́сть и́мя Госпо́дне упова́ние его́, и не призре́ в суеты́ и неистовле́ния ло́жная. Мно́га сотвори́л еси́ Ты́, Го́споди, Бо́же мо́й, чудеса́ Твоя́ и помышле́нием Твои́м не́сть кто́ уподо́бится Тебе́: возвести́х и глаго́лах, умно́жишася па́че числа́. Же́ртвы и приноше́ния не восхоте́л еси́, те́ло же сверши́л ми́ еси́, всесожже́ний и о гресе́ не взыска́л еси́. Тогда́ ре́х: се́ прииду́, в глави́зне кни́жне пи́сано е́сть о мне́: е́же сотвори́ти во́лю Твою́, Бо́же мо́й, восхоте́х, и зако́н Тво́й посреде́ чре́ва моего́. Благовести́х пра́вду в це́ркви вели́цей, се́ устна́м мои́м не возбраню́: Го́споди, Ты́ разуме́л еси́. Пра́вду Твою́ не скры́х в се́рдце мое́м, и́стину Твою́ и спасе́ние Твое́ ре́х, не скры́х ми́лость Твою́ и и́стину Твою́ от со́нма мно́га. Ты́ же, Го́споди, не удали́ щедро́т Твои́х от мене́: ми́лость Твоя́ и и́стина Твоя́ вы́ну да засту́пите мя́. Я́ко одержа́ша мя́ зла́я, и́мже не́сть числа́, постиго́ша мя́ беззако́ния моя́, и не возмого́х зре́ти, умно́жишася па́че вла́с главы́ моея́, и се́рдце мое́ оста́ви мя́. Благоволи́, Го́споди, изба́вити мя́: Го́споди, во е́же помощи́ ми вонми́. Да постыдя́тся и посра́мятся вку́пе и́щущии ду́шу мою́ изъя́ти ю́, да возвратя́тся вспя́ть и постыдя́тся хотя́щии ми́ зла́я. Да прии́мут а́бие сту́д сво́й глаго́лющии ми́: бла́гоже, бла́гоже. Да возра́дуются и возвеселя́тся о Тебе́ вси́ и́щущии Тебе́, Го́споди, и да реку́т вы́ну: да возвели́чится Госпо́дь, лю́бящии спасе́ние Твое́. А́з же ни́щ е́смь и убо́г, Госпо́дь попече́тся о мне́. Помо́щник мо́й и Защи́титель мо́й еси́ Ты́, Бо́же мо́й, не закосни́.

Сла́ва:

В коне́ц, псало́м Дави́ду, 40. #

Блаже́н разумева́яй на ни́ща и убо́га, в де́нь лю́т изба́вит его́ Госпо́дь. Госпо́дь да сохрани́т его́ и живи́т его́, и да ублажи́т его́ на земли́, и да не преда́ст его́ в ру́ки враго́в его́. Госпо́дь да помо́жет ему́ на одре́ боле́зни его́: все́ ло́же его́ обрати́л еси́ в боле́зни его́. А́з ре́х: Го́споди, поми́луй мя́, исцели́ ду́шу мою́, я́ко согреши́х Ти́. Врази́ мои́ ре́ша мне́ зла́я: когда́ у́мрет и поги́бнет и́мя его́? И вхожда́ше ви́дети, всу́е глаго́лаше се́рдце его́, собра́ беззако́ние себе́, исхожда́ше во́н и глаго́лаше вку́пе. На мя́ шепта́ху вси́ врази́ мои́, на мя́ помышля́ху зла́я мне́. Сло́во законопресту́пное возложи́ша на мя́: еда́ спя́й не приложи́т воскресну́ти? И́бо челове́к ми́ра моего́, на него́же упова́х, яды́й хле́бы моя́, возвели́чи на мя́ запина́ние. Ты́ же, Го́споди, поми́луй мя́ и возста́ви мя́ и возда́м и́м. В се́м позна́х, я́ко восхоте́л мя́ еси́, я́ко не возра́дуется вра́г мо́й о мне́. Мене́ же за незло́бие прия́л и утверди́л мя́ еси́ пред Тобо́ю в ве́к. Благослове́н Госпо́дь Бо́г Изра́илев от ве́ка и до ве́ка: бу́ди, бу́ди.

В коне́ц, в ра́зум сыно́в Коре́овых, псало́м Дави́ду, 41. #

И́мже о́бразом жела́ет еле́нь на исто́чники водны́я, си́це жела́ет душа́ моя́ к Тебе́, Бо́же. Возжада́ душа́ моя́ к Бо́гу кре́пкому, живо́му: когда́ прииду́ и явлю́ся лицу́ Бо́жию? Бы́ша сле́зы моя́ мне́ хле́б де́нь и но́щь, внегда́ глаго́латися мне́ на вся́к де́нь: где́ е́сть Бо́г тво́й? Сия́ помяну́х и излия́х на мя́ ду́шу мою́, я́ко пройду́ в ме́сто селе́ния ди́вна, да́же до до́му Бо́жия, во гла́се ра́дования и испове́дания шу́ма пра́зднующаго. Вску́ю приско́рбна еси́, душе́ моя́? И вску́ю смуща́еши мя́? Упова́й на Бо́га, я́ко испове́мся Ему́, спасе́ние лица́ моего́, и Бо́г мо́й. Ко мне́ самому́ душа́ моя́ смяте́ся: сего́ ра́ди помяну́х Тя́ от земли́ Иорда́нски и Ермонии́мски, от горы́ ма́лыя. Бе́здна бе́здну призыва́ет во гла́се хля́бий Твои́х, вся́ высоты́ Твоя́ и во́лны Твоя́ на мне́ преидо́ша. В де́нь запове́сть Госпо́дь ми́лость Свою́, и но́щию пе́снь Его́ от мене́, моли́тва Бо́гу живота́ моего́. Реку́ Бо́гу: Засту́пник мо́й еси́, почто́ мя́ забы́л еси́? И вску́ю се́туя хожду́, внегда́ оскорбля́ет вра́г? Внегда́ сокруша́тися косте́м мои́м, поноша́ху ми́ врази́ мои́, внегда́ глаго́лати и́м мне́ на вся́к де́нь: где́ е́сть Бо́г тво́й? Вску́ю приско́рбна еси́, душе́ моя́? И вску́ю смуща́еши мя́? Упова́й на Бо́га, я́ко испове́мся Ему́, спасе́ние лица́ моего́, и Бо́г мо́й.

Псало́м Дави́ду, не надпи́сан у евре́й, 42. #

Суди́ ми, Бо́же, и разсуди́ прю́ мою́, от язы́ка непреподо́бна, от челове́ка непра́ведна и льсти́ва изба́ви мя́. Зане́ Ты́ еси́, Бо́же, Кре́пость моя́, вску́ю отри́нул мя́ еси́? И вску́ю се́туя хожду́, внегда́ оскорбля́ет вра́г? Посли́ све́т Тво́й и и́стину Твою́, та́ мя́ наста́виста и введо́ста мя́ в го́ру святу́ю Твою́ и в селе́ния Твоя́. И вни́ду к же́ртвеннику Бо́жию, к Бо́гу веселя́щему ю́ность мою́, испове́мся Тебе́ в гу́слех, Бо́же, Бо́же мо́й. Вску́ю приско́рбна еси́, душе́ моя́? И вску́ю смуща́еши мя́? Упова́й на Бо́га, я́ко испове́мся Ему́, спасе́ние лица́ моего́, и Бо́г мо́й.

Сла́ва:

В коне́ц, сыно́в Коре́овых, в ра́зум, псало́м 43. #

Бо́же, уши́ма на́шима услы́шахом, и отцы́ на́ши возвести́ша на́м де́ло, е́же соде́лал еси́ во дне́х и́х, во дне́х дре́вних. Рука́ Твоя́ язы́ки потреби́, и насади́л я́ еси́, озло́бил еси́ лю́ди и изгна́л еси́ я́. Не бо мече́м свои́м насле́диша зе́млю, и мы́шца и́х не спасе́ и́х, но десни́ца Твоя́, и мы́шца Твоя́, и просвеще́ние лица́ Твоего́, я́ко благоволи́л еси́ в ни́х. Ты́ еси́ Са́м Ца́рь мо́й и Бо́г мо́й, запове́даяй спасе́ния Иа́ковля. О Тебе́ враги́ на́ша избоде́м ро́ги, и о и́мени Твое́м уничижи́м востаю́щыя на ны́. Не на лу́к бо мо́й упова́ю, и ме́чь мо́й не спасе́т мене́. Спа́сл бо еси́ на́с от стужа́ющих на́м, и ненави́дящих на́с посрами́л еси́. О Бо́зе похва́лимся ве́сь де́нь и о и́мени Твое́м испове́мыся во ве́к. Ны́не же отри́нул еси́ и посрами́л еси́ на́с, и не изы́деши, Бо́же, в си́лах на́ших. Возврати́л еси́ на́с вспя́ть при вразе́х на́ших, и ненави́дящии на́с расхища́ху себе́. Да́л еси́ на́с я́ко о́вцы сне́ди, и во язы́цех разсе́ял ны́ еси́. Отда́л еси́ лю́ди Твоя́ без цены́, и не бе́ мно́жество в восклица́ниих на́ших. Положи́л еси́ на́с поноше́ние сосе́дом на́шим, подражне́ние и поруга́ние су́щым о́крест на́с. Положи́л еси́ на́с в при́тчу во язы́цех, покива́нию главы́ в лю́дех. Ве́сь де́нь сра́м мо́й предо мно́ю е́сть, и сту́д лица́ моего́ покры́ мя от гла́са поноша́ющаго и оклевета́ющаго, от лица́ вра́жия и изгоня́щаго. Сия́ вся́ приидо́ша на ны́, и не забы́хом Тебе́, и не непра́вдовахом в заве́те Твое́м. И не отступи́ вспя́ть се́рдце на́ше, и уклони́л еси́ стези́ на́ша от пути́ Твоего́. Я́ко смири́л еси́ на́с на ме́сте озлобле́ния, и прикры́ ны се́нь сме́ртная. А́ще забы́хом и́мя Бо́га на́шего и а́ще возде́хом ру́ки на́ша к бо́гу чужде́му. Не Бо́г ли взы́щет си́х? То́й бо ве́сть та́йная се́рдца. Зане́ Тебе́ ра́ди умерщвля́емся ве́сь де́нь, вмени́хомся я́ко о́вцы заколе́ния. Воста́ни, вску́ю спи́ши, Го́споди? Воскресни́ и не отри́ни до конца́. Вску́ю лице́ Твое́ отвраща́еши? Забыва́еши нищету́ на́шу и ско́рбь на́шу? Я́ко смири́ся в пе́рсть душа́ на́ша, прильпе́ земли́ утро́ба на́ша. Воскресни́, Го́споди, помози́ на́м и изба́ви на́с и́мене ра́ди Твоего́.

В коне́ц, о изменя́емых сыно́м Коре́овым, в ра́зум, пе́снь о возлю́бленнем, 44. #

Отры́гну се́рдце мое́ сло́во бла́го, глаго́лю а́з дела́ моя́ Царе́ви: язы́к мо́й тро́сть кни́жника скоропи́сца. Красе́н добро́тою па́че сыно́в челове́ческих, излия́ся благода́ть во устна́х Твои́х, сего́ ра́ди благослови́ Тя Бо́г во ве́к. Препоя́ши ме́чь Тво́й по бедре́ Твое́й, Си́льне. Красото́ю Твое́ю и добро́тою Твое́ю, и наляцы́, и успева́й, и ца́рствуй и́стины ра́ди и кро́тости, и пра́вды, и наста́вит Тя́ ди́вно десни́ца Твоя́. Стре́лы Твоя́ изощре́ны, Си́льне, лю́дие под Тобо́ю паду́т в се́рдцы вра́г царе́вых. Престо́л Тво́й, Бо́же, в ве́к ве́ка: же́зл пра́вости, же́зл Ца́рствия Твоего́. Возлюби́л еси́ пра́вду и возненави́дел еси́ беззако́ние, сего́ ра́ди пома́за Тя́, Бо́же, Бо́г Тво́й еле́ем ра́дости, па́че прича́стник Твои́х. Сми́рна и ста́кти и каси́а от ри́з Твои́х, от тя́жестей слоно́вых, из ни́хже возвесели́ша Тя́. Дще́ри царе́й в че́сти Твое́й, предста́ Цари́ца одесну́ю Тебе́, в ри́зах позлаще́нных оде́яна преиспещре́на. Слы́ши, Дщи́, и ви́ждь, и приклони́ у́хо Твое́, и забу́ди лю́ди Твоя́, и до́м отца́ Твоего́. И возжела́ет Ца́рь добро́ты Твоея́: зане́ То́й е́сть Госпо́дь Тво́й и поклони́шися Ему́. И дщи́ Ти́рова с да́ры, лицу́ Твоему́ помо́лятся бога́тии лю́дстии. Вся́ сла́ва Дще́ре Царе́вы вну́трь, ря́сны златы́ми оде́яна и преиспещре́на. Приведу́тся Царю́ де́вы в сле́д ея́, и́скренния ея́ приведу́тся Тебе́. Приведу́тся в весе́лии и ра́довании, введу́тся в хра́м Царе́в. Вме́сто оте́ц Твои́х бы́ша сы́нове Твои́: поста́виши я́ кня́зи по все́й земли́. Помяну́ и́мя Твое́ во вся́ком ро́де и ро́де. Сего́ ра́ди лю́дие испове́дятся Тебе́ в ве́к и во ве́к ве́ка.

В коне́ц, о сыне́х Коре́овых, о та́йных, псало́м, 45. #

Бо́г на́м прибе́жище и си́ла, помо́щник в ско́рбех, обре́тших ны́ зело́. Сего́ ра́ди не убои́мся, внегда́ смуща́ется земля́ и прелага́ются го́ры в сердца́ морска́я. Возшуме́ша и смято́шася во́ды и́х, смято́шася го́ры кре́постию Его́. Ре́чная устремле́ния веселя́т гра́д Бо́жий: освяти́л е́сть селе́ние Свое́ Вы́шний. Бо́г посреде́ его́, и не подви́жится: помо́жет ему́ Бо́г у́тро зау́тра. Смято́шася язы́цы, уклони́шася ца́рствия: даде́ гла́с Сво́й Вы́шний, подви́жеся земля́. Госпо́дь Си́л с на́ми, засту́пник на́ш Бо́г Иа́ковль. Прииди́те и ви́дите дела́ Бо́жия, я́же положи́ чудеса́ на земли́: отъе́мля бра́ни до коне́ц земли́, лу́к сокруши́т и сло́мит ору́жие, и щиты́ сожже́т огне́м. Упраздни́теся и разуме́йте, я́ко А́з е́смь Бо́г: вознесу́ся во язы́цех, вознесу́ся на земли́. Госпо́дь Си́л с на́ми, Засту́пник на́ш Бо́г Иа́ковль.

Сла́ва:

По 6‑й кафи́сме: Трисвято́е по О́тче на́ш: #

Тропари́, гла́с 3: #

Хвалу́ приношу́ Ти́, Го́споди, прегреше́ния моя́ вся́ возвеща́ю Ти́, Бо́же, обрати́в поми́луй мя́.

Сла́ва: Спаси́ мя, Бо́же мо́й, я́коже иногда́ мытаря́ спа́сл еси́, и блудни́цы сле́з не презре́вый, и мое́ воздыха́ние приими́, Спа́се мо́й, и спаси́ мя.

И ны́не: Ра́бски ны́не притека́ю к покро́ву Твоему́, Пренепоро́чная: изба́ви мя́, Богороди́тельнице, слия́ния страсте́й, я́ко безстра́стия Вино́внаго Ро́ждшая.

Го́споди, поми́луй, (40).

Моли́тва. #

Благодари́м Тя́, Го́споди Бо́же на́ш, о все́х благодея́ниих Твои́х, я́же от пе́рваго во́зраста до настоя́щаго в на́с, недосто́йных, бы́вших, о и́хже ве́мы и не ве́мы, о явле́нных и неявле́нных, я́же де́лом бы́вших, и сло́вом: возлюби́вый на́с, я́коже и Единоро́днаго Твоего́ Сы́на о на́с да́ти изво́ливый. Сподо́би и на́с досто́йны бы́ти Твоея́ любве́. Да́ждь сло́вом Твои́м му́дрость и стра́хом Твои́м вдохни́ кре́пость от Твоея́ си́лы, и а́ще что́ хотя́ще или́ не хотя́ще согреши́хом, прости́, и не вмени́ и сохрани́ ду́шу на́шу свя́ту, и предста́ви ю́ Твоему́ престо́лу, со́весть иму́щу чи́сту, и коне́ц досто́ин человеколю́бия Твоего́. И помяни́, Го́споди, все́х призыва́ющих и́мя Твое́ во и́стине: помяни́ все́х, бла́га или́ сопроти́вная на́м хотя́щих: вси́ бо челове́цы есмы́, и всу́е вся́к челове́к. Те́мже мо́лимся Тебе́, Го́споди: пода́ждь на́м Твоего́ благоутро́бия ве́лию ми́лость.