Кафисма шестнадцатая — Храм Архангела Михаила

Кафисма шестнадцатая

Псало́м Дави́ду, 109. #

Рече́ Госпо́дь Го́сподеви моему́: седи́ одесну́ю Мене́, до́ндеже положу́ враги́ Твоя́ подно́жие но́г Твои́х. Же́зл си́лы по́слет ти́ Госпо́дь от Сио́на, и госпо́дствуй посреде́ враго́в Твои́х. С Тобо́ю нача́ло в де́нь си́лы Твоея́, во све́тлостех святы́х Твои́х, из чре́ва пре́жде денни́цы роди́х Тя́. Кля́тся Госпо́дь и не раска́ется: Ты́ иере́й во ве́к, по чи́ну Мелхиседе́кову. Госпо́дь одесну́ю Тебе́ сокруши́л е́сть в де́нь гне́ва Своего́ цари́. Су́дит во язы́цех, испо́лнит паде́ния, сокруши́т главы́ на земли́ мно́гих. От пото́ка на пути́ пие́т, сего́ ра́ди вознесе́т главу́.

Псало́м Аллилу́иа, 110. #

Испове́мся Тебе́, Го́споди, все́м се́рдцем мои́м в сове́те пра́вых и со́нме. Ве́лия дела́ Госпо́дня, изы́скана во все́х во́лях Его́. Испове́дание и великоле́пие де́ло Его́ и пра́вда Его́ пребыва́ет в ве́к ве́ка. Па́мять сотвори́л е́сть чуде́с Свои́х, ми́лостив и ще́др Госпо́дь. Пи́щу даде́ боя́щымся Его́, помяне́т в ве́к заве́т Сво́й. Кре́пость де́л Свои́х возвести́ лю́дем Свои́м, да́ти и́м достоя́ние язы́к. Дела́ ру́к Его́ и́стина и су́д, ве́рны вся́ за́поведи Его́, утверже́ны в ве́к ве́ка, сотворе́ны во и́стине и правоте́. Избавле́ние посла́ лю́дем Свои́м: запове́да в ве́к заве́т Сво́й. Свя́то и стра́шно и́мя Его́. Нача́ло прему́дрости стра́х Госпо́день, ра́зум же бла́г все́м творя́щым и́. Хвала́ Его́ пребыва́ет в ве́к ве́ка.

Аллилу́иа, псало́м, 111. #

Блаже́н му́ж, боя́йся Го́спода, в за́поведех Его́ восхо́щет зело́. Си́льно на земли́ бу́дет се́мя его́, ро́д пра́вых благослови́тся: сла́ва и бога́тство в дому́ его́, и пра́вда его́ пребыва́ет в ве́к ве́ка. Возсия́ во тме́ све́т пра́вым, ми́лостив и ще́др, и пра́веден. Бла́г му́ж, ще́дря и дая́: устро́ит словеса́ своя́ на суде́, я́ко в ве́к не подви́жится. В па́мять ве́чную бу́дет пра́ведник. От слу́ха зла́ не убои́тся, гото́во се́рдце его́ упова́ти на Го́спода. Утверди́ся се́рдце его́, не убои́тся, до́ндеже воззри́т на враги́ своя́. Расточи́, даде́ убо́гим, пра́вда его́ пребыва́ет во ве́к ве́ка, ро́г его́ вознесе́тся в сла́ве. Гре́шник у́зрит и прогне́вается, зубы́ свои́ми поскреже́щет и раста́ет, жела́ние гре́шника поги́бнет.

Сла́ва:

Псало́м Аллилу́иа, 112. #

Хвали́те, о́троцы, Го́спода, хвали́те и́мя Госпо́дне. Бу́ди и́мя Госпо́дне благослове́нно отны́не и до ве́ка. От восто́к со́лнца до за́пад хва́льно и́мя Госпо́дне. Высо́к над все́ми язы́ки Госпо́дь: над небесы́ сла́ва Его́. Кто́ я́ко Госпо́дь Бо́г на́ш? На высо́ких живы́й и на смире́нныя призира́яй на небеси́ и на земли́, воздвиза́яй от земли́ ни́ща и от гно́ища возвыша́яй убо́га, посади́ти его́ с кня́зи, с кня́зи люде́й свои́х, вселя́я непло́довь в до́м ма́терь о ча́дех веселя́щуся.

Псало́м Аллилу́иа, 113. #

Во исхо́де Изра́илеве от Еги́пта, до́му Иа́ковля из люде́й ва́рвар, бы́сть Иуде́а святы́ня Его́, Изра́иль о́бласть Его́. Мо́ре ви́де и побеже́, Иорда́н возврати́ся вспя́ть, го́ры взыгра́шася, я́ко овни́, и хо́лми, я́ко а́гнцы о́вчии. Что́ ти е́сть, мо́ре, я́ко побе́гло еси́? И тебе́, Иорда́не, я́ко возврати́лся еси́ вспя́ть? Го́ры, я́ко взыгра́стеся, я́ко овни́, и хо́лми, я́ко а́гнцы о́вчии? От лица́ Госпо́дня подви́жеся земля́, от лица́ Бо́га Иа́ковля, обра́щшаго ка́мень во езе́ра водна́я и несеко́мый во исто́чники водны́я. Не на́м, Го́споди, не на́м, но и́мени Твоему́ да́ждь сла́ву, о ми́лости Твое́й и и́стине Твое́й. Да не когда́ реку́т язы́цы: где́ е́сть Бо́г и́х? Бо́г же на́ш на небеси́ и на земли́, вся́ ели́ка восхоте́, сотвори́. И́доли язы́к сребро́ и зла́то, дела́ ру́к челове́ческих. Уста́ и́мут, и не возглаго́лют, о́чи и́мут и не у́зрят, у́ши и́мут, и не услы́шат, но́здри и́мут, и не обоня́ют, ру́це и́мут, и не ося́жут, но́зе и́мут, и не по́йдут, не возглася́т горта́нем свои́м. Подо́бни и́м да бу́дут творя́щии я́, и вси́ наде́ющиися на ня́. До́м Изра́илев упова́ на Го́спода: Помо́щник и Защи́титель и́м е́сть. До́м Ааро́нь упова́ на Го́спода: Помо́щник и Защи́титель и́м е́сть. Боя́щиися Го́спода упова́ша на Го́спода: Помо́щник и Защи́титель и́м е́сть. Госпо́дь помяну́в ны́ благослови́л е́сть на́с, благослови́л е́сть до́м Изра́илев, благослови́л е́сть до́м Ааро́нь, благослови́л е́сть боя́щыяся Го́спода, ма́лыя с вели́кими. Да приложи́т Госпо́дь на вы́, на вы́ и на сы́ны ва́ша. Благослове́ни вы́ Го́сподеви, сотво́ршему не́бо и зе́млю. Не́бо небесе́ Го́сподеви, зе́млю же даде́ сыново́м челове́ческим. Не ме́ртвии восхва́лят Тя́, Го́споди, ниже́ вси́ низходя́щии во а́д, но мы́, живи́и, благослови́м Го́спода отны́не и до ве́ка.

Псало́м Аллилу́иа, 114. #

Возлюби́х, я́ко услы́шит Госпо́дь гла́с моле́ния моего́, я́ко приклони́ у́хо Свое́ мне́, и во дни́ моя́ призову́. Объя́ша мя́ боле́зни сме́ртныя, беды́ а́довы обрето́ша мя́, ско́рбь и боле́знь обрето́х, и и́мя Госпо́дне призва́х: о, Го́споди, изба́ви ду́шу мою́. Ми́лостив Госпо́дь и пра́веден, и Бо́г на́ш ми́лует. Храня́й младе́нцы Госпо́дь: смири́хся, и спасе́ мя. Обрати́ся, душе́ моя́, в поко́й тво́й, я́ко Госпо́дь благоде́йствова тя́. Я́ко изъя́т ду́шу мою́ от сме́рти, о́чи мои́ от сле́з и но́зе мои́ от поползнове́ния. Благоугожду́ пред Го́сподем во стране́ живы́х.

Сла́ва:

Псало́м Аллилу́иа, 115. #

Ве́ровах, те́мже возглаго́лах, а́з же смири́хся зело́. А́з же ре́х во изступле́нии мое́м: вся́к челове́к ло́жь. Что́ возда́м Го́сподеви о все́х, я́же воздаде́ ми? Ча́шу спасе́ния прииму́ и и́мя Госпо́дне призову́, моли́твы моя́ Го́сподеви возда́м пред все́ми людьми́ Его́. Честна́ пред Го́сподем сме́рть преподо́бных Его́. О, Го́споди, а́з ра́б Тво́й, а́з ра́б Тво́й и сы́н рабы́ни Твоея́; растерза́л еси́ у́зы моя́. Тебе́ пожру́ же́ртву хвалы́, и во и́мя Госпо́дне призову́. Моли́твы моя́ Го́сподеви возда́м пред все́ми людьми́ Его́, во дво́рех до́му Госпо́дня, посреде́ тебе́, Иерусали́ме.

Псало́м Аллилу́иа, 116. #

Хвали́те Го́спода вси́ язы́цы, похвали́те Его́ вси́ лю́дие, я́ко утверди́ся ми́лость Его́ на на́с, и и́стина Госпо́дня пребыва́ет во ве́к.

Псало́м Аллилу́иа, 117. #

Испове́дайтеся Го́сподеви, я́ко бла́г, я́ко в ве́к ми́лость Его́. Да рече́т у́бо до́м Изра́илев: я́ко бла́г, я́ко в ве́к ми́лость Его́. Да рече́т у́бо до́м Ааро́нь: я́ко бла́г, я́ко в ве́к ми́лость Его́. Да реку́т у́бо вси́ боя́щиися Го́спода: я́ко бла́г, я́ко в ве́к ми́лость Его́. От ско́рби призва́х Го́спода, и услы́ша мя́ в простра́нство. Госпо́дь мне́ помо́щник, и не убою́ся, что́ сотвори́т мне́ челове́к? Госпо́дь мне́ помо́щник, и а́з воззрю́ на враги́ моя́. Бла́го е́сть наде́ятися на Го́спода, не́жели наде́ятися на челове́ка. Бла́го е́сть упова́ти на Го́спода, не́жели упова́ти на кня́зи. Вси́ язы́цы обыдо́ша мя́, и и́менем Госпо́дним противля́хся и́м, обыше́дше обыдо́ша мя́, и и́менем Госпо́дним противля́хся и́м, обыдо́ша мя́, я́ко пче́лы со́т, и разгоре́шася, я́ко о́гнь в те́рнии, и и́менем Госпо́дним противля́хся и́м. Отринове́н преврати́хся па́сти, и Госпо́дь прия́т мя́. Кре́пость моя́ и пе́ние мое́ Госпо́дь, и бы́сть ми́ во спасе́ние. Гла́с ра́дости и спасе́ния в селе́ниих пра́ведных: десни́ца Госпо́дня сотвори́ си́лу. Десни́ца Госпо́дня вознесе́ мя, десни́ца Госпо́дня сотвори́ си́лу. Не умру́, но жи́в бу́ду, и пове́м дела́ Госпо́дня. Наказу́я наказа́ мя Госпо́дь, сме́рти же не предаде́ мя. Отве́рзите мне́ врата́ пра́вды, вше́д в ня́ испове́мся Го́сподеви. Сия́ врата́ Госпо́дня, пра́веднии вни́дут в ня́. Испове́мся Тебе́, я́ко услы́шал мя́ еси́, и бы́л еси́ мне́ во спасе́ние. Ка́мень, его́же небрего́ша зи́ждущии, се́й бы́сть во главу́ у́гла: от Го́спода бы́сть се́й, и е́сть ди́вен во очесе́х на́ших. Се́й де́нь, его́же сотвори́ Госпо́дь, возра́дуемся и возвесели́мся в о́нь. О, Го́споди, спаси́ же, о Го́споди, поспеши́ же. Благослове́н Гряды́й во и́мя Госпо́дне, благослови́хом вы́ из до́му Госпо́дня. Бо́г Госпо́дь, и яви́ся на́м: соста́вите пра́здник во учаща́ющих до ро́г олтаре́вых. Бо́г мо́й еси́ Ты́, и испове́мся Тебе́, Бо́г мо́й еси́ Ты́, и вознесу́ Тя. Испове́мся Тебе́, я́ко услы́шал мя́ еси́, и бы́л еси́ мне́ во спасе́ние. Испове́дайтеся Го́сподеви, я́ко Бла́г, я́ко в ве́к ми́лость Его́.

Сла́ва:

По 16‑й кафи́сме: Трисвято́е по О́тче на́ш: #

Тропари́, гла́с 1. #

И́н ми́р тебе́, душе́, ожида́ет, и Судия́ хо́щет твоя́ обличи́ти та́йная и лю́тая. Не пребу́ди у́бо в зде́шних, но предвари́ вопию́щи Судии́: Бо́же, очи́сти мя́ и спаси́ мя.

Сла́ва: Я́ко прегреше́ньми мно́гими и я́звами безме́рными облежи́мь е́смь, Спа́се, согреша́яй молю́ Твое́ благоутро́бие, Христе́: врачу́ неду́гующих, посети́, и исцели́, и спаси́ мя.

И ны́не: Душе́ моя́, что́ неради́во живе́ши леня́щися? Что́ не пече́шися о злы́х, и́хже соде́яла еси́ в житии́? Потщи́ся испра́витися пре́жде да́же две́рь не заключи́т Тебе́ Госпо́дь. Богоро́дице притецы́, припади́ и возопи́й: Упова́ние ненаде́емых, спаси́ мя, мно́го к Тебе́ прегреши́вша, Влады́чице Пречи́стая.

Го́споди, поми́луй, (40).

Моли́тва. #

Го́споди Святы́й, в вы́шних живы́й, и всеви́дящим Твои́м о́ком призира́яй на всю́ тва́рь, Тебе́ приклоня́ем вы́ю души́ и телесе́, и Тебе́ мо́лимся, Святы́й святы́х: простри́ ру́ку Твою́ неви́димую от свята́го жили́ща Твоего́, и благослови́ вся́ ны́, и прости́ на́м вся́кое согреше́ние, во́льное же и нево́льное, сло́вом или́ де́лом. Да́руй на́м, Го́споди, умиле́ние, да́руй сле́зы духо́вныя от души́, во очище́ние мно́гих на́ших грехо́в, да́руй ве́лию Твою́ ми́лость на ми́р Тво́й и на ны́ недосто́йныя рабы́ Твоя́. Я́ко благослове́нно и препросла́вленно е́сть и́мя Твое́, Отца́ и Сы́на и Свята́го Ду́ха, ны́не и при́сно, и во ве́ки веко́в, ами́нь.