Кондак, глас 2-й — Храм Архангела Михаила

Кондак, глас 2-й

Хлеб, Христé, взя́ти не прéзри мя, Тéло Твоé, и Божéственную Твою́ ны́не Кровь, пречи́стых, Влады́ко, и стрáшных Твои́х Тáин причасти́тися окая́ннаго, да не бу́дет ми в суд, да бу́дет же ми в живóт вéчный и безсмéртный.

Песнь 7 #

Ирмос: Тéлу златóму прему́дрыя дéти не послужи́ша, и в плáмень сáми поидóша, и бóги их обругáша, среди́ плáмене возопи́ша, и ороси́я Áнгел: услы́шася уже уст вáших моли́тва.

Сéрдце чи́сто сози́жди во мне, Бóже, и дух прав обнови́ во утрóбе моéй.

Истóчник благи́х, причащéние, Христé, безсмéртных Твои́х ны́не Тáинств да бу́дет ми свет, и живóт, и безстрáстие, и к преспея́нию же и умножéнию добродéтели божéственнеи́ший ходатáйственно, еди́не Блáже, я́ко да слáвлю Тя.

Не отвéржи менé от лицá Твоегó, и Ду́ха Твоегó Святáго не отыми́ от менé.

Да избáвлюся от страстéй, и врагóв, и ну́жды, и вся́кия скóрби, трéпетом и любóвию со благоговéнием, Человеколю́бче, приступáяй ны́не к Твои́м безсмéртным и Божéственным Тáйнам, и пéти Тебé сподóби: благословéн еси́, Гóсподи, Бóже отéц нáших.

Пресвятáя Богорóдице, спаси́ нас.

Спáса Христá рóждшая пáче ума, Богоблагодáтная, молю́ Тя ны́не, раб Твой, Чи́стую нечи́стыи́: хотя́щаго мя ны́не к пречи́стым Тáйнам приступи́ти, очи́сти всегó от сквéрны плóти и ду́ха.

Песнь 8 #

Ирмос: В пещь óгненную ко óтроком еврéйским снизшéдшаго, и плáмень в росу́ прелóжшаго Бóга, пóйте делá, я́ко Гóспода, и превозноси́те во вся вéки.

Сéрдце чи́сто сози́жди во мне, Бóже, и дух прав обнови́ во утрóбе моéй.

Небéсных, и стрáшных, и святы́х Твои́х, Христé, ны́не Тáин, и Божéственныя Твоея́ и тáйный вéчери óбщника бы́ти и менé сподóби отчáяннаго, Бóже Спáсе мой.

Не отвéржи менé от лицá Твоегó, и Ду́ха Твоегó Святáго не отыми́ от менé.

Под Твоé прибéг благоутрóбие, Блáже, со стрáхом зову́ Ти: во мне пребу́ди, Спáсе, и аз, я́коже рекл еси́, в Тебé; се бо дерзáя на ми́лость Твою́, ям Тéло Твоé, и пию́ Кровь Твою́.

Припев: Пресвятáя Трóице, Бóже наш, слáва Тебé.

Троичен: Трепещу́, приéмля огнь, да не опалю́ся я́ко воск и я́ко травá; óле стрáшнаго тáинства! óле благоутрóбия Бóжия! Кáко Божéственнаго Тéла и Крóве брéние причащáюся, и нетлéнен сотворя́юся?

Песнь 9 #

Ирмос: Безначáльна Роди́теля Сын, Бог и Госпóдь, воплóщься от Дéвы нам яви́ся, омрачéнная просвети́ти, собрáти расточéнная: тем всепéтую Богорóдицу величáем.

Сéрдце чи́сто сози́жди во мне, Бóже, и дух прав обнови́ во утрóбе моéй.

Христóс есть, вкуси́те и ви́дите: Госпóдь нас рáди, по нам бо дрéвле бы́вый, еди́ною Себé принéс, я́ко приношéние Отцу́ Своему́, при́сно закаля́ется, освящáяй причащáющияся.

Не отвéржи менé от лицá Твоегó, и Ду́ха Твоегó Святáго не отыми́ от менé.

Душéю и тéлом да освящу́ся, Влады́ко, да просвещу́ся, да спасу́ся, да бу́ду дом Твой причащéнием свящéнных Тáин, живу́щаго Тя имéя в себé со Отцéм и Ду́хом, Благодéтелю Многоми́лостиве.

Припев: Воздáждь ми рáдость спасéния Твоегó и Ду́хом Влады́чним утверди́ мя.

Я́коже огнь да бу́дет ми, и я́ко свет, Тéло Твоé и Кровь, Спáсе мой, пречестнáя, опаля́я грехóвное веществó, сжигáя же страстéй тéрние, и всегó мя просвещáя, покланя́тися Божеству́ Твоéму.

Пресвятáя Богорóдице, спаси́ нас.

Бог воплóтися от чи́стых кровéй Твои́х; тéмже вся́кий род поéт Тя, Влады́чице, у́мная же мнóжества слáвят, я́ко Тобóю я́ве узрéша всéми Влады́чествующаго, осуществовáвшагося человéчеством.

Достóйно есть я́ко вои́стинну блажи́ти Тя Богорóдицу, Присноблажéнную и Пренепорóчную и Мáтерь Бо́га нáшего. Честнéйшую Херуви́м и славнéй́шую без сравнéния Серафи́м, без истлéния Бóга Слóва рóждшую, су́щую Богорóдицу Тя величáем.

Святы́й Бóже, Святы́й Крéпкий, Святы́й Безсмéртный, поми́луй нас (трижды).

Слáва Отцу́ и Сы́ну и Святóму Ду́ху, и ны́не и при́сно и во вéки векóв. Ами́нь.

Пресвятáя Трóице, поми́луй нас; Гóсподи, очи́сти грехи́ нáша; Влады́ко, прости́ беззакóния нáша; Святы́й, посети́ и исцели́ нéмощи нáша, и́мене Твоегó рáди.

Го́споди поми́луй (трижды).

Слáва, и ны́не:

Óтче наш, И́же еси́ на небесéх! Да святи́тся и́мя Твоé, да прии́дет Цáрствие Твоé, да бу́дет вóля Твоя́, я́ко на небеси́ и на земли́. Хлеб наш насу́щный даждь нам днесь; и остáви нам дóлги нáша, я́коже и мы оставля́ем должникóм нáшим; и не введи́ нас во искушéние, но избáви нас от лукáваго.

Тропарь дня, или праздника. Если неделя, тропарь воскресный по гласу. Если же нет, настоящие тропари, глас 6-й:

Поми́луй нас, Гóсподи, поми́луй нас; вся́каго бо отвéта недоумéюще, сию́ Ти моли́тву, я́ко Влады́це, грéшнии принóсим: поми́луй нас.

Слава: Гóсподи, поми́луй нас, на Тя бо уповáхом; не прогнéвайся на ны зелó, нижé помяни́ беззакóний нáших, но при́зри и ны́не я́ко благоутрóбен, и избáви ны от враг нáших. Ты бо еси́ Бог наш, и мы лю́дие Твои́, вси делá руку́ Твоéю, и и́мя Твоé призывáем.

И ныне: Милосéрдия двéри отвéрзи нам, благословéнная Богоро́дице, надéющиися на Тя да не поги́бнем, но да избáвимся Тобóю от бед: Ты бо еси́ спасéние рóда христиáнскаго.

Гóсподи поми́луй (40).

И поклоны, сколько хочешь.

И стихи:

Хотя́ я́сти, человéче, Тéло Влады́чне,

Стрáхом приступи́, да не опали́шися: огнь бо есть.

Божéственную же пия́ Кровь ко общéнию,

Пéрвее примири́ся тя опечáлившим.

Тáже дерзáя, тáинственное брáшно яждь.

Прéжде причáстия стрáшныя жéртвы,

Животворя́щаго Тéла Влады́чня,

Сим помоли́ся óбразом со трéпетом.